Armand Sağ
Link
 

 

Boekestijntje
   
 

Boekestijntje

Eénmaal in de zoveel tijd is het weer eens raak voor ex-VVD-parlementariër Arend Jan Boekestijn, dan zegt hij iets wat achteraf een blunder blijkt te zijn.

Zo ook in een reportage met Spits Dagblad op 20 januari 2010, waar Boekestijn zichzelf voorstelde als een “hoogleraar en vrijdenker”.[1] Dit terwijl hij een doctorandus is (meestal afgekort tot ‘drs.’), wat beduidend lager in rang is. Drs. Arend Jan Boekestijn is namelijk nooit gepromoveerd tot Ph.D./doctor (veelal afgekort tot ‘dr.’), waardoor hij in theorie niet eens een hoogleraar kan zijn.

Waarschijnlijk was hij in de war met zijn vader, die wel hoogleraar was in Sociale Psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.[2] Maar dit is zeer zeker niet de eerste blunder van Arend Jan, eerder al kwam hij met zulke blunderende uitspraken dat er inmiddels gesproken wordt van een ‘Boekestijntje’ bij een ondoordachte uitspraak, veelal gevolgd door een boetedoening.

Zo meldde Boekestijn in het programma Netwerk op 2 februari 2003 “Saddam Hoessein heeft massavernietigingswapens!”, wat achteraf gezien een blunder bleek te zijn. In december 2005 schreef hij vervolgens het artikel ‘Turkey, the World and the Armenian Question’ waarin hij schreef “The Armenian side claims that the Ottoman government at the highest level had the intention to kill Armenians. So far, there is no such proof in the Ottoman Archives.” Toen vervolgens in 2006 de Armeense lobby in Nederland druk zette op verschillende politieke partijen om Turkse politici van de verkiezingslijst te halen, bedacht Boekestijn zich dat dit ook kon overslaan naar pro-Turkse politici en slikte zijn eigen woorden in. Dit wordt vooral als een blunder gezien, omdat hij zijn wetenschappelijke conclusie (niet te melden zijn eigen mening) veranderde naar de situatie toen het hem te warm onder zijn voeten werd om ook daadwerkelijk achter zijn conclusie te moeten blijven staan. Uiteindelijk haalde Boekestijn het artikel, tezamen met andere artikelen over de Armeense kwestie zoals ‘Turks Dagboek’, gepubliceerd in Trouw op 4 juni 2005, van zijn website en koos voor het erkennen van de term ‘genocide’ uit vrees om zijn politieke carrière. De opmerking “Ik ben geen genocide-ontkenner!” (terwijl hij in eerdergenoemd artikel anders meldde) werd zijn tweede Boekestijntje. Hiermee werd duidelijk dat hij sterk beïnvloedbaar is door lobbygroepen en was zijn carrière als historicus en/of objectief wetenschapper vernietigd.

Maar ook in november 2008 produceerde Boekestijn weer zijn Boekestijntje door na het VARA-televisieprogramma De Wereld Draait niet door te hebben dat de camera’s nog liepen. Een tirade over zijn eigen VVD-partijleider Mark Rutte was het gevolg. “Hij heeft geen ideeën. Dat is schokkend hoor!”, wist Boekestijn te zeggen over Rutte. Na zijn excuses nam Rutte hem weer in genade aan.[3] Maar dit voorkwam zijn andere Boekestijntje van maart 2009 niet. Op de bekende internetpagina Twitter vroeg iemand aan Boekestijn ‘welke dictator erger was qua aantal doden, Stalin, Mao of Hitler?’ en het antwoord van Boekestijn was kort maar krachtig “Stalin 30 miljoen doden, Mao 40 miljoen, Hitler 42 miljoen.” Toen iemand hem verbeterde dat de schattingen van het dodental van Mao uiteen liepen van 27 tot 73 miljoen, antwoordde Boekestijn met zijn zoveelste Boekestijntje. “Ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd ziet. Het zijn er zo veel.”, waren zijn woorden.[4]

Een ander Boekestijntje viel meteen op toen Boekestijn zijn eigen wikipedia-pagina probeerde ‘schoon te vegen’ door zijn blunders anders op te schrijven dan ze daadwerkelijk hadden plaatsgevonden. Ook hier brak hij de gouden regel om niet de eigen wikipedia-pagina te beïnvloeden.

Zijn derde Boekestijntje in één jaar tijd betekende het einde van zijn politieke carrière, frappant genoeg had Boekestijn juist zijn wetenschappelijke carrière om zeep geholpen ten bate van deze politieke carrière. Want voor deze derde grote misser mocht Boekestijn als lid van het parlement een gesprek met de koningin aangaan, toepasselijk genaamd ‘Het geheim van Noordeinde’. Voor het eerst in tien jaar mochten Kamerleden namelijk een privé-gesprek met Hare Koninklijke Hoogheid hebben, deze gesprekken vallen onder het welbekende ‘Geheim van Noordeinde’ en mogen nooit door ministers/parlementsleden openbaar worden gemaakt. Boekestijn vertelde echter meteen uitgebreid over de zorgen van het staatshoofd aan RTL Nieuws. Dit terwijl het privé hoorde te blijven en Kamerleden juist daarom al tien jaar niet meer welkom waren bij de koninklijke familie. Meteen na zijn reportage met RTL Nieuws moest Boekestijn opstappen als VVD-parlementslid.[5]

Meteen hierna werd Boekestijn aangenomen als columnist bij Elsevier, hij had tenslotte zijn wetenschappelijke en politieke opties om zeep geholpen. Al na enkele weken viel hij echter al door de mand toen hij zich probeerde te profileren als “hoogleraar en vrijdenker” in een discussie over Wilders in Spits. Dit terwijl hij geen hoogleraar is, maar een doctorandus.[6]

Met zijn laatste Boekestijntje (de zevende in totaal) laat Boekestijn zien dat hij op zijn 50ste nog steeds niet de kunst van het beheerst redeneren machtig is. Wel is hij in staat gebleken om zich in de media te spelen, iets waar hij blijkbaar veel waarde aan hecht.



Armand Sağ

24 januari 2010

© Armand Sağ 2010

 

Copyright ElaDesign (disclaimer)